073-7821474

מספר מקשר

055-4353221

מספר מקשר הסבר

חלוקת רכוש בגירושין

תוכן עניינים

פירוק שותפות עסקית הוא תהליך מורכב בפני עצמו – אז מה קורה כשמוסיפים לתוכו את המטען הרגשי הכבד של גירושין? אהבה שהתפוגגה, תחושות של בגידה, כעס, שנאה או אשמה הופכים את חלוקת הרכוש העסקי לאחד האתגרים המשפטיים והכלכליים המורכבים ביותר.

רבים סבורים שסוגיות המזונות והמשמורת על הילדים הן הבעייתיות ביותר בהליכי גירושין, אך המציאות מלמדת שדווקא חלוקת הרכוש העסקי היא שמציתה את המאבקים הקשים ביותר. בעוד שנושא הילדים פורט על נימי הרגש, הציפייה היא שחלוקת הנכסים תישאר בתחום הרציונלי והענייני – אך למעשה, שני התחומים שזורים זה בזה ומושפעים מהסערה הרגשית של תהליך הפרידה.

כיצד מחלקים מניות בחברה משפחתית שנבנתה במשך שנים? מה עושים כשאחד מבני הזוג אינו מעוניין למכור את העסק המשותף? איך מתמודדים עם השלכות המס המורכבות של חלוקת נכסים עסקיים? וכיצד מעריכים נכון את שווי החברה כשקיימים חילוקי דעות משמעותיים בין הצדדים?

מניסיוננו, תיקי גירושין המערבים נכסים עסקיים מורכבים נמשכים זמן רב יותר, כרוכים בעלויות גבוהות יותר ומציבים אתגרים ייחודיים בפני הצדדים המעורבים ובאי כוחם. הליכים אלה דורשים לא רק הבנה משפטית של דיני המשפחה, אלא גם ידע מעמיק בדיני חברות, מיסוי, הערכות שווי וניהול עסקי.

העקרונות המנחים בחלוקת רכוש בגירושין

חוק יחסי ממון בין בני זוג, התשל"ג-1973, מהווה אחד מהמשטרים הרכושיים העיקריים הנוהגים כיום בקשר לחלוקת רכוש בגירושין בישראל. העיקרון המרכזי הקבוע בחוק הוא "איזון המשאבים", לפיו, עם פקיעת הנישואין, זכאי כל אחד מבני הזוג למחצית שוויים של כלל נכסי בני הזוג.

עם זאת, חשוב להדגיש כי לא כל הנכסים כפופים לחלוקה שווה. החוק מבדיל בין נכסים משותפים, שנצברו במהלך הנישואין, לבין נכסים "חיצוניים" – נכסים שהיו שייכים לאחד מבני הזוג לפני הנישואין, התקבלו בירושה או במתנה. בנוסף, בתי המשפט פיתחו דוקטרינות שונות המאפשרות חלוקה לא שוויונית בגירושין במקרים מסוימים.

בתי המשפט אף הכירו, במקרים מסוימים, מצב פתוח פסיקתי, הכרה של שיתוף (ספציפי) בנכסים חיצוניים.

חלוקת רכוש עסקי בגירושין – האתגרים והפתרונות

חלוקת רכוש עסקי מהווה אתגר ייחודי בהליכי גירושין, במיוחד כאשר אחד מבני הזוג או שניהם הם בעלי עסק, חברה או שותפים במיזם כלשהו. 

הערכת שווי העסק

השלב הראשון הוא קביעת רכוש בר האיזון (או השיתוף) והיקפו של רכוש בר איזון זה.

השלב השני בחלוקת רכוש עסקי הוא קביעת שוויו. לשם כך, נדרשת, בדרך כלל, חוות דעת מקצועית של חשבונאי, רואה חשבון או מעריך שווי חברות. הערכת שווי עסק מתבססת על שיטות חשבונאיות שונות (בדרך כלל שיטת הוון החזרים עתידי), והיא מביאה בחשבון את נכסי העסק והתחייבויותיו, הכנסות העסק והרווחיות שלו, תחזיות לעתיד ופוטנציאל הצמיחה, המוניטין והנכסים הבלתי מוחשיים של העסק.

בדרך כלל, בני הזוג אינם מסכימים על הערכת השווי מראש, ולכן נדרשת התערבות של בית המשפט למינוי מומחה מוסכם בתחום זה, אשר כמומחה מטעם בית המשפט.

מיהו הבעלים האמיתי של העסק?

שאלה מרכזית בחלוקת רכוש עסקי היא קביעת הבעלות האמיתית בעסק. לעתים, אחד מבני הזוג טוען כי העסק שייך למעשה להוריו או למשפחתו, והוא רק עובד בו או מחזיק בו באופן פורמלי.

דוגמה לכך היא מקרה שטופל על ידי משרדנו, שבו בעל טען כי המפעל המשפחתי הוקם על ידי אביו ואביו רק רשם ונתן לו במתנה מחצית מהמניות, לכן, כך טען, לאשתו לא מגיע חלק ברכוש זה. בית המשפט בחן את העובדות לעומק וקבע כי למעשה המפעל הוקם בשותפות אמיתית בין הבן לאביו, כאשר כל אחד תרם את חלקו להצלחת המפעל. לפיכך, לאישה מגיעה מחצית מחלקו של הבעל במפעל.

פירוק שותפות או תשלומי איזון?

בית המשפט העליון קבע בפסיקתו כי ככלל, אין להשאיר בני זוג שמתגרשים כשותפים בעסק, שכן הדבר עלול להוביל לקריסת העסק. לכן, הפתרונות המקובלים הם: השארת העסק בידי הבעלים הרשום או הדומיננטי – בדרך כלל, העסק נשאר בידי בן הזוג שניהל אותו או שרשום כבעליו, תוך קביעת תשלומי איזון שווי העסק לבן הזוג השני. או לחלופין, במקרים נדירים, מכירת העסק לצד שלישי – בחלק מהמקרים, הפתרון הוא מכירת העסק לגורם חיצוני וחלוקת התמורה בין בני הזוג.

חשוב להדגיש כי לכל פתרון יש השלכות מיסוי משמעותיות, ואין מקרה אחד דומה למשנהו בהיבט זה, דבר שיש לקחת בחשבון בעת קבלת ההחלטה.

היבטי מיסוי בחלוקת רכוש עסקי

ההיבט המיסויי מהווה שיקול מרכזי בבחירת אופן חלוקת הרכוש העסקי הראוי והנכון. לדוגמה, במקרה של חברה המחזיקה בכמה תחנות כוח, מכירת החברה לצד שלישי תיחשב כאירוע מס ותגרור תשלומי מס משמעותיים. לעומת זאת, חלוקת התחנות בין בני הזוג, כך שכל אחד יקבל מספר תחנות, עשויה להיות אופציה שאינה יוצרת אירוע מס, וחוסכת לצדדים סכומי מיסוי משמעותיים.

בתכנון נכון של חלוקת הרכוש העסקי, יש להתייעץ עם מומחי מס ועורכי דין המתמחים בתחום, כדי למצוא את הפתרון האופטימלי שיקטין את חבות המס של בני הזוג ויגדיל את הערך הכלכלי שיישאר בידי בני הזוג.

חלוקת זכויות פנסיוניות וקופות גמל

חלוקת זכויות פנסיוניות היא סוגיה מורכבת במיוחד בהליכי גירושין. החוק לחלוקת חיסכון פנסיוני בין בני זוג שנפרדו, התשע"ד-2014, הסדיר את הנושא וקבע מנגנון לחלוקת הזכויות הפנסיוניות בין בני זוג שהתגרשו אגב חידוש עקרונות במספר סוגיות מהותיות כמו הזכות הישירה של בן זוגו של החוסך מול קרן הפנסיה והזכות לקבלת הגמלה גם לאחר פטירת החוסך.

ישנן מספר שאלות מרכזיות שיש לשקול בחלוקת זכויות פנסיוניות: מתי לקבל את הכסף – האם כדאי לקבל סכום חד-פעמי כעת (היוון), או להמתין לעת פרישה? איך לחשב את החלק היחסי – מהו אופן החישוב הנכון של החלק המגיע לכל אחד מבני הזוג? ומהן השלכות המס – אילו היבטי מיסוי רלוונטיים לחלוקת הזכויות הפנסיוניות?

אגב – אין חובה ללכת בדרך אותו מתווה חוק חלוקת חסכון פנסיוני והזכות לבחור היא בידיו של בן הזוג של החוסך.

במקרים מסוימים, כדאי לשקול היוון של הזכויות הפנסיוניות וקבלת סכום חד-פעמי. במקרים אחרים – ההפך הוא הנכון – למשל אם עשוי בן זוג לשעבר לצאת לפנסיה מסוג צבירת זכויות מוקדמת עם זכויות מוגדלות, ייתכן שכדאי לחכות לקבלת החלק בפנסיה ולא להוון את הזכויות.

שאלה מהותית נוספת היא האם לחשב את חלקו של בן הזוג בפנסיה לפי המשכורת במועד הקרע או בעת הפרישה. במשרדנו, הצלחנו לקבע בפסיקה תקדימית, בבית המשפט המחוזי ובבית המשפט העליון, את העיקרון לפיו הכלל העקרוני הוא כי החישוב צריך להיות מבוסס על המשכורת בעת הפרישה, מה שיכול להביא להבדל משמעותי של עשרות אחוזים בסכום הסופי לטובת בן הזוג הזכאי.

חלוקת אופציות ומניות של עובדי הייטק

עובדי הייטק רבים מקבלים חלק משמעותי משכרם באמצעות אופציות ומניות. חלוקת נכסים אלה בגירושין מעוררת שאלות מורכבות, כגון: איך מעריכים את שווי האופציות במיוחד כאשר מדובר באופציות שעדיין לא הבשילו או במניות של חברה שאינה נסחרת בבורסה? מהו החלק שנצבר במהלך הנישואין האם מדובר באופציות שהוענקו במהלך הנישואין אך הבשילו לאחר הפירוד? איך מתחשבים בהיבטי המס אופציות ומניות חייבות במס בעת המימוש.

פסקי דין רבים עסקו בסוגיות אלה וקבעו עקרונות לחלוקת אופציות ומניות של עובדי הייטק. בית המשפט בוחן, בין היתר, את מועד הענקת האופציות, תנאי ההבשלה, והאם האופציות ניתנו כתגמול על עבודה בעבר או כתמריץ לעבודה עתידית. מוכר בעניין זה, בפסיקת בתי המשפט, "כלל הזמן" (the time rule), הנוגע לקביעת שיעור באופציות/מניות ברי איזון. 

חלוקת עסקים של בעלי מקצועות חופשיים

כיצד מחלקים את "שווי" המוניטין של עורך דין, רואה חשבון, רופא או אמן? זוהי שאלה מורכבת שאין לה תשובה אחידה. בית המשפט מתחשב בגורמים רבים, כגון: מהו החלק של המוניטין האישי האם השווי של העסק נובע ממוניטין אישי (שאינו בר-חלוקה) או ממוניטין עסקי (שהוא בר-חלוקה)? האם הכישרון הוא "מתת אלוהים" למשל, האם הקול הייחודי של זמר הוא נכס שהביא עמו לנישואין, או שמא הוא פותח במהלך הנישואין בעזרת בן הזוג? מהו החלק היחסי של השותפים במקרה של משרד עם מספר שותפים, איך קובעים את החלק היחסי של כל שותף?

פסיקת בתי המשפט בסוגיות אלה מתפתחת ומשתנה, ואין נוסחה אחידה. הפתרון תלוי בנסיבות הספציפיות של כל מקרה, ולכן חשוב להיעזר בעורך דין המתמחה בתחום חלוקת רכוש בגירושין דיני משפחה.

שאלת הסמכות (בתי הדין מול בית המשפט למשפחה) קריטים לעיתים בסוגיה זאת – בתי הדין הרבניים נוקטים, בדרך כלל, גישה שלילית לזכות לאזן מוניטין אישי (להבדיל מעסקי).

חלוקת נכסים עתידיים ונכסים בעלי ערך לא ודאי

אחד האתגרים המורכבים ביותר בחלוקת רכוש בגירושין הוא התמודדות עם נכסים עתידיים או נכסים בעלי ערך לא ודאי. לדוגמה, מה קורה כאשר בן זוג הוא מייסד של חברת סטארט-אפ שעדיין לא הבשילה ולא ידוע אם תבשיל כלל? אמרנו כל זאת ולא הגענו לשאלה הסבוכה באת של קביעת שוויה בנקודת זמן כזאת או אחרת.

במקרים כאלה, הפתרון המועדף על בתי המשפט הוא לקבוע מנגנון לחלוקה עתידית של הנכס, בהתאם להתפתחויות. למשל, בני הזוג יכולים להסכים שאם הסטארט-אפ יצליח ויימכר, בן הזוג השני יקבל אחוז מסוים מהתמורה, בניכוי ההשקעות והמאמצים שהושקעו על ידי בן הזוג המייסד (הסטארטאפיסט) לאחר הפירוד.

חשוב לציין כי קביעת מנגנון כזה דורשת תכנון חכם תוך התחשבות במגוון היבטים, כגון: איך להבטיח שפיתוח עתידי של הנכס לא ייפגע בזכויות בן הזוג השני? איך להעריך את החלק היחסי שנצבר במהלך הנישואין לעומת החלק שנצבר לאחר הפירוד? איך להבטיח שקיפות ופיקוח על התפתחות הנכס לאורך זמן?

שאלות ותשובות נפוצות בנושא חלוקת רכוש בגירושין

לא בהכרח. למרות שהעיקרון הבסיסי הוא חלוקה (איזון) שווה של הרכוש המשותף/בר האיזון, בית המשפט רשאי לקבוע חלוקה לא שוויונית, במקרים מסוימים, כגון: כאשר נכסים מסוימים נצברו לפני הנישואין, כאשר מדובר בנכסים שהתקבלו בירושה או במתנה, כאשר קיימות נסיבות מיוחדות המצדיקות חלוקה לא שוויונית.

גירושין הופכים למורכבים במיוחד כאשר קיימים נכסים עסקיים בהיקפים משמעותיים, ישנם נכסים בעלי ערך לא ודאי (כמו סטארט-אפים), מעורבים בני משפחה נוספים בעסק המשפחתי, קיימות מחלוקות על הערכות שווי, וישנן זכויות עתידיות (אופציות, פנסיות) שטרם הבשילו.

ישנן מספר אפשרויות לחלוקת דירה משותפת: מכירת הדירה וחלוקת התמורה בין בני הזוג, רכישת חלקו של בן הזוג השני בדירה, הסדר מוסכם של דחיית פירוק השיתוף עד למועד מוסכם (למשל, עד שהילדים יגיעו לגיל מסוים).

יש לשים לב להיבטי מיסוי בפירוק שיתוף/מכירה של בני זוג שיש להם יותר מנכס מקרקעין אחד ויש לנסות לבנות מודל שימעט את המיסוי. 

כן, זכויות סוציאליות שנצברו במהלך הנישואין, כגון פנסיה, קרנות השתלמות, ביטוחי מנהלים וקופות גמל, נחשבות לרכוש משותף וכפופות לאיזון בין בני הזוג.

חובות משותפים שנצברו במהלך הנישואין מחולקים, ככלל, באופן שווה בין בני הזוג. עם זאת, בית המשפט רשאי לקבוע חלוקה אחרת אם נמצא כי החובות נצברו לטובת אחד מבני הזוג בלבד ללא ידוע הצד השני, אגב סיכון כזה או אחר, או בנסיבות מיוחדות אחרות, בהן החוב אינו לגיטימי ולא לשטובת התא המשפחתי (כגטו: חובות הימורים, בן/בת זוג אחרים וכדומה).

הסכם ממון שנערך כראוי ואושר על ידי בית המשפט או בית הדין הרבני יכול למנוע סכסוכים רבים בחלוקת רכוש בגירושין. הסכם חלוקת רכוש בגירושין מאפשר לבני הזוג לקבוע מראש כיצד יחולק הרכוש במקרה של פירוד, ובכך לחסוך הליכים משפטיים ארוכים ויקרים.

ברם, בלא מעט מקרים, תוקף אחד מבני הזוג את תוקף הסכם הממון וטוען כי אינו בר תורף או כי דינו לביטול.

השיקולים העיקריים הם: גיל בני הזוג והקרבה לגיל פרישה, היקף הזכויות הפנסיוניות, מצבם הכלכלי של בני הזוג, היבטי מיסוי, צרכי מזומנים מיידיים.

הצורך במומחיות משולבת בחלוקת רכוש מורכבת

תיקי גירושין מורכבים מחייבים שילוב של מומחיות בתחומים שונים בפרט בתחום הכלכלי והמיסויי. משכך, רק עורך דין המשלב ידע מקיף בכל התחומים הללו יכול לספק ייצוג אופטימלי בתיקים מורכבים.

כפי שראינו לאורך המאמר, ישוב חלוקת רכוש בגירושין שזור בשאלות כלכליות, עסקיות ובסוגיות מס שונות. הערכת שווי נכונה של חברה משפחתית, קביעת החלק היחסי בזכויות פנסיוניות או ניתוח השלכות המס של חלוקת נכסים בגירושין – כל אלה דורשים מומחיות רב-תחומית. 

חלוקת נכסים בגירושין

עמוס צדיקה משרד עורכי דין – הדרך הקלה לגירושין מורכבים

חלוקת רכוש בגירושין, במיוחד כאשר מדובר ברכוש עסקי, היא תהליך מורכב הדורש מומחיות והבנה עמוקה בתחומי המשפט, המיסוי והעסקים. כל מקרה הוא ייחודי ודורש התייחסות פרטנית, תוך התחשבות במגוון רחב של גורמים.

כדי להבטיח חלוקת רכוש הוגנת ויעילה, מומלץ להיעזר בעורך דין המתמחה בדיני משפחה, עם דגש על היבטים כלכליים ועסקיים. עורך דין מנוסה יוכל לסייע בניתוח המצב, הערכת השווי של הנכסים, ובניית אסטרטגיה אופטימלית שתביא בחשבון את הצרכים הייחודיים של הלקוח.

משרדנו, עמוס צדיקה עורכי דין, מוביל בתחום חלוקת רכוש מורכבת בגירושין. בהנהגתו של עו"ד עמוס צדיקה, בעל ניסיון של 28 שנים בתחום דיני משפחה, ולצידם של עוה"ד רונלד צור ואברהם צור, המשרד מציע שילוב ייחודי של מומחיות בדיני משפחה לצד הבנה מעמיקה בעולם העסקי ובדיני חלוקת רכוש בגירושין. עו"ד אברהם צור, אשר עבד בעברו במחלקות של חברות הייטק במשרדים מובילים בישראל ובעולם, מביא עמו ניסיון עסקי מקיף שמעניק למשרדנו יתרון משמעותי בטיפול בתיקים מורכבים.

לאורך השנים טיפל משרדנו במאות תיקים, כולל תיקים תקדימיים רבים שפורסמו. פיתחנו מומחיות מיוחדת בחלוקת רכוש מורכבת, כולל חלוקת חברות משפחתיות, עסקים משפחתיים, חברות הזנק, אופציות של עובדי הייטק, חלוקה ואיזון פנסיות ועוד.

בתכנון אסטרטגיית חלוקת הרכוש, אנו, בליווי אנשי מקצוע נוספים, שמים דגש מיוחד על מזעור חבויות המס. משרדנו מתכנן את חלוקת הרכוש כך שתהיה אופטימלית מבחינת מיסוי, במיוחד כשמדובר בנכסי נדל"ן או בחברות משפחתיות.

לייעוץ מקצועי בנושא חלוקת רכוש בגירושין, פנו למשרדנו בחיפה, המתמחה בענייני משפחה וירושה. אנו מחויבים לספק לכם את השירות המשפטי האיכותי והמקצועי ביותר, תוך התאמה אישית לצרכים הייחודיים שלכם.

המטרה שלנו היא לא רק לנצח בבית המשפט אלא לוודא שהלקוחות שלנו יוצאים מההליך במצב הטוב ביותר האפשרי, הן מבחינה משפטית והן מבחינה כלכלית -לייעוץ וליווי אישי צרו קשר עוד היום !

השאירו פרטים

ונחזור אליכם בהקדם

תוכן עניינים

מספר זה הינו מספר וירטואלי, שהוא חלק משירות תוכן המופעל על ידי זאפ גרופ בע"מ ומפנה את המתקשר לבית העסק.
משתמש העושה שימוש במספר הווירטואלי, מסכים כי החברה תהא רשאית לשמור את מספר הטלפון ממנו התקשר, לכלול אותו במאגר מידע או ליצור באמצעותו קשר עם המשתמש, וכן כי המספר עשוי להשתנות מעת לעת.

מספר הטלפון הרגיל של בית העסק מוצג בעמוד צרו קשר.

דילוג לתוכן