ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך משפטי מתקדם, המאפשר לאדם למנות מבעוד מועד מיופה כוח שיפעל בשמו בנושאים אותם הוא הגדיר מראש – למקרה שלא יוכל לקבל החלטות בעצמו בעתיד. כלי זה, שהוכרז כחלק מחוק הכשרות המשפטית והאפוטרופסות בישראל, נועד להעניק לאנשים שליטה על חייהם גם במצבים של אובדן כושר שיפוט. במאמר זה נפרט על חשיבותו של ייפוי כוח מתמשך, התהליך המשפטי הכרוך בו, ועלויותיו.
למה צריך ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך נועד לתת מענה למצבים בהם אדם עשוי לאבד את כושרו לנהל את ענייניו בשל מחלה, תאונה או זקנה. באמצעות מסמך זה, ניתן למנות מיופה כוח מבעוד מועד, ובכך להימנע מהליך מינוי אפוטרופוס. המסמך הזה מאפשר לאדם לקבוע הנחיות ברורות כיצד לנהל את ענייניו הרפואיים והאישיים, רכושו וכו'. לדוגמא, ייפוי כוח מתמשך רכוש מספק הוראות לניהול נכסים, בעוד ייפוי כוח מתמשך רפואי עוסק בהחלטות על טיפולים רפואיים.
ייפוי כוח מתמשך משרד המשפטים: תהליך ההגשה
ייפוי כוח מתמשך הוא מסמך המוגש לאישור "רשם האפוטרופוס" במשרד המשפטים. המסמך נערך על-ידי עורך דין שעבר הכשרה מתאימה בתחום זה. על אדם המעוניין בייפוי כוח למלא טופס ייעודי ולהגדיר בצורה ברורה את הנושאים בהם עוסק המסמך. בין אם מדובר בייפוי כוח מתמשך להורים, לקשיש או לכל אדם אחר, תהליך ההגשה כולל אישור הנחיותיו של האדם הממנה, אישור מיופה הכוח, והפקדת המסמך במאגר המידע של רשם האפוטרופוס.
איך עושים ייפוי כוח מתמשך?
התהליך מתחיל בפנייה לעורך דין מוסמך בתחום. במסגרת הפגישה, הממנה מגדיר את תחומי האחריות של מיופה הכוח ואת ההנחיות לביצוע. עורך הדין דואג לעריכת המסמך, החתמת כל הגורמים הרלוונטיים והגשתו לאישור רשם האפוטרופוס.
מתי צריך ייפוי כוח מתמשך?
ייפוי כוח מתמשך חשוב במיוחד עבור קשישים, הורים, או אנשים המתמודדים עם מצבים רפואיים מורכבים. עם זאת, הוא מומלץ לכל אדם הרוצה להבטיח את מימוש רצונותיו בעתיד.
למשל – ייפוי כוח מתמשך רפואי יכלול הוראות לטיפולים רפואיים עתידיים, כמו הסכמה או סירוב לטיפולים מסוימים.
ייפוי כוח מתמשך רכוש יספק הוראות לניהול כספים ונכסים.
ייפוי כוח מתמשך בריאות יעסוק בהחלטות הקשורות לאיכות החיים והבריאות הכללית של הממנה.